by Elizan MECİT
Seyahat ederken havalimanında kaç farklı ses duyduğunuzu hiç fark ettiniz mi? Her yıl milyonlarca insan çeşitli havayollarıyla seyahat etmektedir. Tabi bunu yaparken belirli vakitlerini de havalimanı terminal binasında geçirirler. Bu süreçte sürekli tekrar eden anonsları duymamak imkânsız hale gelmektedir. Bu anonslar kanıksanmış gibi görünse de yolcular için çoğu zaman rahatsız edici olabilmektedir. İşte bu yüzden bazı havaalanları ‘silent airport’ yani ‘sessiz havalimanı’ projesini hayata geçirmiştir. Bu projenin amacı havalimanı terminal binasındaki gürültü kirliliğini azaltarak yolculara daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre devamlı olarak yapılan anonslar, yolcularda stres yaratmaktadır.
Sessiz havalimanı projesi, Zurich Airport tarafından ülkede benzeri olmayan bir konsept yaratarak yolcu deneyiminde büyük iyileştirmeler ortaya koymuştur. Aslında bu iyileştirme bir nevi yıkıcı yenilik olarak da değerlendirilebilmektedir. Zurich Airport Brazil, yolcular için en iyi seyahat deneyimini sunmak ve rahat, güvenilir ve mümkün olduğunca yenilikçi bir yaklaşımla 2018’den beri süreçlerine devam etmektedir. Uçağa biniş temas noktalarında, yolcuların daha iyi bir deneyim yaşamaları gerektiğini düşünen Zurich Airport bu noktada bir yenilik yapmayı hedeflemiştir. Yolcuların uçağa biniş zamanında veya kuyrukta sıra beklerken geçirdikleri vakitler de çok fazla anons duyduklarını, bu noktada yolcuların aşırı strese girdikleri gözlemlenmiştir. Bu konuda işe koyulan ve Brezilya’daki havalimanlarını sessiz hale getiren Zurich Airport, bu projeye imza atmış ve teknolojik yenilik getirerek ‘Silent Airport’ konseptini geliştirmiştir. Zurich Airport, yolcu deneyimi, yenilik ve süreç iyileştirmesi gibi üç temel unsuru dikkate alarak gürültü kirliliğine çözüm getirmiştir. Bu süreçte havayollarının anonsları yeniden tasarlanmış, duyuruların birleştirilmesi için yazılım geliştirilmiş, yolcuların uçağa biniş aşamalarını gösteren ve süreç boyunca yolculara yardımcı olacak görsel araçlar ile desteklenen ekranlar geliştirilmiş ve biniş prosedürü yeniden tasarlanmıştır.
Silent Airport kapsamında birçok paydaş bulunmaktadır. Yazılımdan görsel iletişim araçlarına, yolcu hizmetlerine kadar bu proje kapsamında uzun uğraşlar olduğunu söylemek mümkündür. Akıllı ses sistemi aracılığı ile yolcuların kendi seyahatleri hakkında bilgi almaları hem açık hem gizli bir şekilde yürütülmektedir. Bu kapsamda uzun kuyruklar artık eskisi gibi olmayacaktır. Yolcular sessiz havalimanı uygulamasını deneyimledikçe geri bildirim sunmaya başlamıştır. Bu uygulama ile ilgili olumsuz geri bildirim sunan yolcular da olmuştur. Twitter’da bu konu ile ilgili komik yorumlar var.
“ “Bengaluru havaalanı sessiz bir havaalanı”
– hoparlörler aracılığıyla anons edilir ”
“Çok sessiz bir havaalanında uygunsuz bir şeyler bağırmak için dişil dürtü”
Son çağrı anonsunuzu beklememeniz gereken bazı havalimanı merkezlerinin kısa listesi;
1-Amsterdam Schiphol, Hollanda
2-Cancún International Airport, Meksika
3- Cape Town International Airport, Güney Afrika
4- Delhi Airport, Hindistan
5- Dubai International Airport, Birleşik Arap Emirlikleri
6- Helsinki Airport, Finlandiya
7- Singapore Changi Airport, Singapur
Listede olmayan ancak sessiz havalimanı projesini uygulayan ve ilerlemeye devam eden San Francisco Havalimanı, ABD’nin en işlek 7. havaalanıdır. Bu havalimanı aşırı yüksek ses seviyesinden kaynaklı çok fazla eleştirilen havalimanıydı. Sessiz havalimanı projesi ile San Francisco Havalimanı en sessiz havalimanı olma yolunda ilerleyerek terminal içi gürültüyü %40’dan fazla azaltmıştır.
Türkiye’de Sessiz Havalimanı Projesi
Türkiye’de DHMİ’nin başlattığı Sessiz Havalimanı Projesi, gürültü kirliliğinin azalmasını amaçlayarak yolculara daha iyi bir deneyim sunma eğilimindedir. Gereksiz anonsların yapılmasını önlemek ve özel durumlarda belirlenen anonsların yapılmasına izin vererek bu durumu görsel iletişim araçlarıyla güçlendirmeyi hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda TAV ve İGA sessiz havalimanı projesine geçiş yapmıştır. Hava tarafında sadece bir kez olmak üzere ‘last call’ ve ‘wait in lounge’ anonslarına izin verilmektedir. Twitter’da konuyla alakalı açıklama yapan DHMİ Genel Müdürü Hüseyin KESKİN, ‘Yolcuların uçağa kolaylıkla erişimleri göz önünde bulundurularak anons kirliliğinin azaltılması adına, gerekli görülenler dışında anons yapılmayacak; söz konusu anonsların yerine uçuş bilgi ekranları ile görsel iletişim sağlanacaktır’ şeklinde ifadede bulundu. Bu konuda kuşkusuz yolcuların kabul sürecine ihtiyaçları olacaktır. Yine de uçuşlarını kaçırmamak için ekranları takip etmeleri gerektiğini belirtelim. Aslına bakacak olursak uygulama, yolcuların temas noktalarında daha iyi bir deneyime erişmelerini sağlasa da bu yeniliğin alt yapısının tam anlamıyla uygulanamaması noktasında büyük problemlere yol açtığını söyleyebiliriz. Özellikle İGA’da faaliyette olan bu projenin yolcular tarafından şimdilik pek memnun karşılanmadığını söyleyebiliriz.
Buna karşılık İGA’nın verdiği cevap ise;
Bu kapsamda yapılan projeyi incelediğimizde bu uygulamanın amacına uygun bir şekilde gerçekleşebilmesi için görsel iletişim araçları gibi alt yapının tam anlamıyla sağlanması ve uygulama ile ilgili kullanıcı deneyiminin test edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda karşılaşılan manzara ve durumlar hoş olmayabiliyor. Aynı zamanda yolculara bu konu hakkında bilgi aktarımının doğru yapılması da sürecin doğru yönetilmesi noktasında önemlidir.
Kaynakça
Marques, F., & Wagner N. (2021) Silent Airport: Innovation and tranquillity when boarding (https://www.internationalairportreview.com/article/171482/silent-airport/)
DHMİ resmi sayfası (https://www.dhmi.gov.tr/Sayfalar/VizyonerProjelerDetay.aspx?q=40)
Euronews.travel, The future of stress-free travel? Silent airports are appearing all over the world
TRT Haber, (https://www.trthaber.com/haber/turkiye/havalimanlarinda-sessiz-terminal-donemi-basliyor-461209.html)
Airport Technology, Why is San Francisco Airport making terminals quieter? ( https://www.airport-technology.com/features/san-francisco-quiet-airport/)
Görseller: twitter.com, pexels.com, sikayetvar.com
Leave a Reply