,

Changi Havalimanı Bagaj İşlemleri Sürecinde İkinci Aşamaya Geçiyor

Reading Time: 3 Minute

by Gamze ÖZDEMİR

Changi Havalimanı Beklenen Adımı Attı

Geçtiğimiz senelerde yaşanan pandemi krizinden etkilenen ve süreçten emin adımlarla çıkan havacılık sektörünün toparlandığı yolcu ve kargo taşımacılığı oranlarının beklenenden daha hızlı bir şekilde artış gösterdiği paylaşılan veriler sayesinde net olarak görülmektedir. Havaalanı ve havayolu işletmeleri farklı stratejiler ile krizden en az zararla çıkmayı hedeflemişlerdir. Sektörde yer alan işletmelerin birçoğu bu dönemde küçülme stratejisi uygulayarak personel sayısını azaltma yoluna gitmişlerdir. Sektörün toparlanmaya başlamasının ilk dönemlerinde ise personel açığının kapatılmasında yaşanan zorluklardan kaynaklı bazı şirketler personel alımı yaparken bazı şirketler ise hem insan gücüne olan ihtiyacı en aza indirgemek hem de pandemi tedbirleri almak amacıyla teknolojik aletleri operasyon sürecine entegre etmeye başlamışlardır. Bu süreçte bagaj işlemlerini verimli bir şekilde sürdürmek için Changi Havalimanı’nın diğer havalimanlarına öncülük ettiği görülmektedir.

Changi Havalimanı’nda da yeni teknolojilere adapte olma sürecine bakıldığı zaman pandemi sürecinin etkisini azaltabilmek için çalışmalara hızla devam edildiği görülüyor. Singapur’un en büyük havalimanı olan ve 2023 yılında da yedinci kez dünyanın en iyi havalimanı seçilen Changi Havalimanı’nda bagaj yükleme ve indirme işlemlerinde ikinci aşamaya geçiş için havalimanı tarafından çalışmalara başlandı. 400’den fazla bagaj aracına sahip olan havalimanında, uçağın yerde geçirdiği süreyi kısaltabilmek ve insan gücünü aza indirerek süreci en verimli şekilde tamamlayabilmek adına, bagaj işlemlerinde süreci hızlandıran otonom araçlara geçiş yapıldığı biliniyor. Hava tarafı operasyon sahasında uçak ile bagaj yükleme/boşaltma alanı arasında faaliyetlerini sürdüren bu araçlara sürücüsüz olarak yeni özellikler eklenmesi için hazırlıklar yapılıyor. Aynı zamanda ilk aşamada herhangi bir güvenlik sorunu ortaya çıkması durumunda bir güvenlik personeli görevlendirilirken ikinci aşamada bu personele olan ihtiyacı da tamamen ortadan kaldırmak amacıyla araç üzerinde yapılan güvenlik çalışmaları sürdürülüyor.

Aurrigo ile birlikte çalışarak otonom araçlara geçiş sürecinin bir sonraki aşamasında yapılacak yenilikte oldukça şaşırtıcı. Otonom araçlara geçiş sürecinin ilk aşamasında AutoDolly adı verilmiş olan bu araçlara bagaj yükleme ve boşaltma işlemleri tamamen personel tarafından yapılıyordu, araç ise sadece apron içerisinde uçak ve terminal arasında bagaj taşıma işlevi görüyordu. Bu yenilikçi teknolojiye ek olarak ikinci aşamada yükleme ve boşaltma işlemini de tamamen otonom hale getirmek için robotik kolların kullanılacağı öngörüler arasında yer alıyor. Böylelikle, yeni otonom araçların, çekerli bagaj araçlarına olan ihtiyaçları tamamıyla ortadan kaldırdıkları biliniyor. Havalimanı sürece teknolojiyi entegre ederek kullanılacak robotik kollar sayesinde bagaj yükleme/boşaltma işlemlerinde de personele duyulan ihtiyacı sıfıra indirecek gibi görünüyor. Gelişmiş teknolojileri devreye sokarak sürdürülebilir havacılığı sağlamak ve ileri taşımak isteyen havalimanı süreçten maksimum verimi elde edecek şekilde kendinden emin adımlarla ilerliyor.

Eylül 2022 yılında 4. terminalini açmış olan havalimanının 2030 yılında ise 5. yolcu terminalini açmayı hedeflediği bilinmekte. Yeni terminal ile birlikte yolcu kapasitesinde artış olması beklenilen havalimanında böyle bir adımın atılması oldukça mantıklı.  Gelişen teknolojik sistemlerin beraberinde getireceği geleceğin havaalanları ve yolcu deneyimlerini iyileştirme çalışmaları oldukça merak konusu. Personel-teknoloji ilişkisi içerisinde verimi en yükseğe çıkarmayı hedefleyen bu yenilik diğer havaalanlarına da örnek olacak düzeyde. Ayrıca Changi Havalimanı bu adımı atarak yapmaya hazırlandığı yeniliği bagaj sürecinde kullanan ilk havalimanı olarak adını tarihe geçirmeye kararlı. Ek olarak terminal tasarımı ve olanakları konusunda da gelişmiş bir örnek olan havalimanında böyle bir adımın atılması rekabeti arttıracak ve sektörde yaşanan gelişmelerin devamlılığını sağlayacak nitelikte.

Kaynakça

haber.aero/sivil-havacilik/singapur-changi-havalimanina-otonom-bagaj-sistemi/

www.havayolu101.com/

www.visitsingapore.com/travel-guide-tips/travelling-to-singapore/changi-airport-singapore/

www.changiairport.com/corporate/media-centre/changijourneys/the-airport-never-sleeps/auto-dolly-trial.html

Görseller: unsplash.com, changiairport.com, pexels.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *