,

AirAsia E-Ticaret Devine Mi Dönüşecek?

Reading Time: 3 Minute

by Can KURT

Malezya merkezli düşük maliyetli havayolu şirketi AirAsia, Asya ve Avrupa’ nın popüler destinasyonlarına yaptığı uçak bileti satışları ile adından söz ettiren bir havayolu şirketi olduğu bilinmektedir.  Ancak geniş bir destinasyon yelpazesine sahip olan bu şirketin, bunu sağlarken sıra dışı bir satış politikasını uyguladığını biliyor muydunuz?

AirAsia, Kasım 2019’da oldukça dikkat çekici bir çalışmaya imza atarak kendi web sitesi airasia.com üzerinden diğer havayollarının biletlerini satmaya başladı. Bu havayolu şirketi şu an için sadece diğer havayollarının uçuşlarını hizmet sunmadığı destinasyonlar için satarken, bu durum AirAsia’nın kurucu ortağı ve CEO’su Tony Fernandes tarafından şöyle açıklanıyor: “AirAsia’yı bir e-ticaret devine dönüştürmede daha büyük bir vizyonunun parçası olan yeniliklerden yalnızca biri ve asıl hedef AirAsia’yı bölgedeki tek duraklı seyahat mağazası haline getirmek.”

Daha Fazla Seçenek Sunan Satış Politikası

Malezyalı havayolu işletmesi, uçmadığı destinasyonlar için farklı havayollarının biletlerini satıyor. Aslında işletmenin adından söz edilmesine sebep olan bu ilginç ve bir o kadar da mantıklı politika, müşterilerinin seyahatlerini çeşitlendirerek tercih edilirliğini artırıyor ve aynı zamanda biletlerini sattığı diğer havayollarıyla hem kendisinin hem de müşterilerinin arasındaki etkileşime pozitif etkide bulunarak havacılık sektöründeki çeşitliliğe ve gelişime de katkıda bulunuyor.

Düşük Maliyetli ve Rekabetçi Yapı

Strateji olarak düşük maliyetli bir yapıyı tercih eden işletme bu strateji gereği uçuşlardaki maliyetlerini minimumda tutmak için olabildiğince az görevli çalıştırmak, bilet satışlarını çevrimiçi ortamdan ve doğrudan müşteriye yapmak gibi amaçlara sahip! Aynı zamanda yüksek ücretler talep eden diğer işletmeler gibi birçok uçuş sınıfı sağlamak yerine tek sınıf uçuş sağlıyor ve ek hizmetler için ekstra ücretler talep ediyor.  Bu strateji aracılığıyla müşterilere sunulan ekonomik ve geniş destinasyon yelpazesine sahip biletler, sektör içi rekabette AirAsia’ yı ileri sıralara taşıyor.

 Web Sayfası ve Mobil Uygulamalar ile Yüksek Satış Sayısı

Çevrimiçi ortamdan ve doğrudan müşteriye satış sağlama amacına sahip Malezyalı havayolu, bu amacına ulaşma konusunda sorun yaşamıyor. Bilet satışlarının yaklaşık olarak %85’ini kendi web sitesinden ve mobil uygulamasından sağlayan şirket, pazarlama ve dağıtım maliyetlerini bu şekilde minimize ediyor.

Geniş Seçenek, Tek Noktadan Satış

AirAsia, bir çok havayoluna ait bileti satan tek bir satıcı olma rolünü üstleniyor. Bu sayede uçmak isteyen müşteriler, farklı sitelerde dolaşmak yerine AirAsia’ nın mobil uygulamasından veya web sitesinden kendisine en uygun bilete rahatlıkla ulaşabiliyor. Kısacası AirAsia müşterilerinin kafa karışıklığı ve zaman kaybı yaşamasının önüne geçerek iş modelini bir üst seviyeye taşıyor.

Ek Hizmetler

Ek hizmet kapsamında oldukça fazla seçenek yer alan havayolu; bagaj hizmetleri, yemek ve içecek hizmetleri, otel rezervasyonları ve havaalanı içi ulaşım hizmetlerini ek hizmet olarak sunarak ek gelir sağlarken işletme-müşteri etkileşimini daha üst seviyeye taşıyor.

Rezervasyon ve Değişim İşlemlerinde Sağlanan Büyük Kolaylık

Bir havayolunun, birçok havayoluna ait bileti satması akıllara rezervasyon ve değişim sorunlarını getiriyor elbette! Ancak AirAsia bunun cevabını da düşünerek bu süreçlerde yaşanan sorunlarda müşterilerinin yanında olacağını garanti ediyor.  Müşteriler, işletmenin kendisine ait mobil uygulamasından ve web sayfasından bu işlemleri yapabiliyor.

Dijital Reklamlar

Malezyalı havayolu işletmesi, genellikle dijital ortamda reklamını yapıyor. Bu reklamlarda işletme düşük fiyatlardaki uçuşları için, güvenilirliği yüksek ve müşteri dostu vurguları yaparak geniş bir ağa ulaşmaya çalışıyor. AirAsia düşük maliyetli havayolu stratejisi ile uygun fiyatlarının yanı sıra müşteri dostu stratejileri ve sıra dışı yapısıyla havacılık endüstrisinde adından söz ettirmeye devam edecek gibi duruyor.

Kaynakça

Ambrose, S., & Waguespack, B. (2021). Fundamentals of airline marketing. Routledge.

www.ukessays.com/essays/management/a-look-at-airasia-management-essay.php#:~:text=The%20primary%20strength%20of%20AirAsia,airline%20mentality”%20among%20their%20workforce.

studycorgi.com/airasia-companys-business-excellence/

en.wikipedia.org/wiki/AirAsia

www.airasia.com/en/gb

Görseller: unsplash.com, pexels.com, pixabay.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *