by Hatice SAĞLAM
Günümüzün vazgeçilmezi olan teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve gelişen bu teknoloji beraberinde toplumun ihtiyaçlarına geri bildirimin sağlanması son derece önemli bir durum haline gelmiştir. Peki, bu noktada yapay zekâ kavramı hiç aklınıza geldi mi? Yapay zekâ, belirli işleri hızlı bir şekilde yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve topladıkları bilgileri yenileyerek kendini geliştiren bir sistemdir. Yapay zekâyı, günümüz sistemlerinden ayıran en önemli özelliği ise insan zekâsını taklit edebilmesidir. Bu özelliğiyle de birçok sektör ve şirketlerin öncü konumundadır. Yapay zekâyı öncü konumuna getiren nedir? İş süreçlerini otomatikleştirir, hızlı bir şekilde geri dönüt sağlar, derin bir bilgiyi ve birçok katmana sahip sinir ağlarını kullanarak analiz eder, müşteri memnuniyetinin sağlanması adına analiz sunar, insan yaşamını kolaylaştırır, maliyeti düşürür ve etkileşimi artırır. İşte yapay zekâ, bu tarz kolaylıkları sağlaması durumunda hızlı gelişen ve büyüyerek ivme kazanan havacılıkta da yerini almıştır. Havacılık sektöründe teknolojinin yeri yadsınamadığı gibi yıldan yıla artan küreselleşme beraberinde de birçok ihtiyacın karşılanmasını gerekli kılmıştır. Havacılıkta yapay zekâ’nın kullanım sürecinde faydalı olabilecek uygulamalara bakıldığında, yapay sinir ağları kullanılarak yüz tanıma, parmak izi okuma, ses tanıma, uzman sistemler kullanılarak analiz etme, danışma, fikir verme, plan, makine öğrenmesi kullanılarak türbülans analizi yapabilme, uçakların fiziksel konumunu takip edebilme, robotik kiosklar kullanılarak yoğun ve kalabalık havaalanlarının iş yükü azaltarak hız kavramını etkin bir şekilde kullanabilme, otonom elektrikli süpürgeler kullanılarak temizlik için en iyi rotayı seçerek bağımsız çalışması gibi birçok örnek verilebilir. Yapay zekâ uygulamaları bu noktada, havacılık endüstrisinin gelişimine katkıda bulunması beraberinde müşteri memnuniyetinin sağlanmasını, verilerin toplanarak analiz edilmesini, risklerin belirlenmesini ve bu risklere çözüm üretilmesini sağlamaktadır, diyebiliriz. Hadi bunları somut bir örnekle inceleyelim.
Amerika Birleşik Devletleri’nin uluslararası havaalanı olan San Jose Havaalanımüşterilerine unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır. Havalimanının 11, 21 ve 25 numaralı kapılarında Norma, Amelia, ve Piper adlı üç robot, müşteri hizmetleri olarak sizleri karşılamaktadır. Windows yazılımını çalıştıran 32-inç dokunmatik ekrandan İngilizce, Fransızca, Almanca, Japonca, İspanyolca bilgilerini görüntüleyerek iletişim sorununu da ortadan kaldırmaktadır. Yönünüzü mü kaybettiniz? Endişeye kapılmayın! Müşteri hizmetleri görevlisi üç robot sizlere yardımcı olmak için hazırdır. Onlara havalimanında yönünüzü sorabilir, hangi kapıda olduğunuzu öğrenmek için yardım alabilir veya sadece dans edip fotoğraf çekinebilir ve seyahat eden kişinin e-posta adresini de girerek fotoğrafınızı kendinize gönderebilirsiniz. Bu bağlamda sonuçların analizine bakıldığında yapay zekâ, büyük veri ve hızla gelişen teknoloji beraberinde havacılık sektörünün geleceğine büyük bir etki alanına sahiptir. Bunun yanı sıra müşteri memnuniyetinin sağlanması adına yapılan proje çalışmaları havacılıkta önemli bir nokta olmaya devam etmektedir. O halde anlaşılıyor ki havaalanlarında müşterilere sunulan deneyimler, hızlı problem çözme, dil sorununun ortadan kalkması müşteri sadakatin de önemli bir rol oynuyor.
Sizde de şu soru işaretleri oluştu mu?
1) Gelecekte havacılık sektörü çalışanlarının birçoğu yapay zekâ robotları olabilir mi?
2) Herhangi bir havaalanının tercih edilmesinde yapay zekâ robotlarının etkisi nedir?
3) Sizce, Havacılıkta yapay zekâ robotları hangi noktada olmalıdır?
Kaynakça
Çankaya, D. (2020). Havacılıkta Yaygınlaşan Yapay Zeka, API ve Büyük Veri Temelli Çözümler. Academic Perspective Procedia, 3(1), 465-473.
Artar, O., & Türkay, U. İ. (2021). Havacılık sektöründe havalimanlarının dijital dönüşümü. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü Working Paper Series Dergisi, 2(1), 86-97.
Meriç, E. (2019). Yapay Zekâ Yöntemleriyle Havalimanlarında Personel Planlaması (Doctoral dissertation, Bursa Uludag University (Turkey)).
Görseller: oag.com
Leave a Reply