Önümüzdeki 20 Yılda Havacılık Sektöründe Oluşabilecek Yenilikler

Reading Time: 3 Minute

by Ahmet ÖZTÜRK

Gelişen teknoloji ile birlikte havacılık sektöründe de çeşitli gelişmelerin yaşanması ön görülmektedir. Çevresel, ekonomik ve sosyal olarak birçok kavrama etki edecek yenilikler yolcuların isteklerini karşılarken aynı zamanda çevreye ve kendi bünyelerine de fayda sağlayacaktır.

       1. Süpersonik Uçuşlar 

Eski zamanlarda bir yerden bir yere herhangi bir vasıta aracılığı ile seyahat etmek lüks sayılırken artık günümüzde bu seyahatlerin ne kadar vakit kazandıracağı da bir yolcu isteği konusudur. İş hayatının ve diğer yaşantı süreçlerinin yoğunluğu kapsamında yolcular hız kavramına önemli ölçüde dikkat etmektedirler. Bütün bunların doğrultusunda önümüzdeki 20 sene içerisinde gelişen teknoloji ile entegre edilecek olan uçaklar, hız ve zaman kavramını ciddi ölçüde geliştirebilirler. Bu alanda çalışmalar gerçekleştiren Boom Supersonic firması, Overture isimli ses hızını aşan uçağın tanıtımını gerçekleştirdi. Yüzde yüz geri dönüşümlü yakıt kullanan Overture, “dünyanın ilk ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği bulunan süpersonik uçak” sıfatına sahip olacak. New York’tan Londra’ya 3,5 saatte ulaşan Overture’un 2026 yılında gökyüzüne çıkması bekleniyor.

    2. Elektrikli Motor

Bir İsrail şirketi olan İsrail Eviation, Alice adında tam elektrikli bir uçağı hayata geçirme sürecinde bulunmaktadır. 3 motoru bulunan Alice’in tam şarj ile 2 saat boyunca havada kalması planlanmaktadır. Bunun yanında, Rolls Royce markasının da bu uçak tipleri ile bütünleşebilecek elektrikli motorların tasarımlarını yaratmaya çalıştığı da günümüzde öne çıkan haberlerdendir. Önümüzdeki 20 sene boyunca az yolcu kapasiteli ama tamamen elektrikli aynı zamanda çevreci elektrikli motora sahip uçaklar, elektrikli motor sistemlerinin havadaki kolunu oluşturabilir.

         3. Uçak İçi Konfor

      Uçak içerisindeki yolcu sınıflandırmalarında birçok farklılıklar yer almaktadır. Servis, Wi-Fi, eğlence vb. gibi hizmetler uçak içerisindeki yolcuların sınıfına göre şekillenmektedirler. Ancak önümüzdeki 20 yıl içerisinde ekonomi ve business sınıfı yolcular arasında pek de bir imkân farkı kalmayacağı ön görülmektedir. Bunun sebebi uçak içerisine uyarlanabilecek bütün imkanların ayrım gözetmeksizin tüm sınıflara eklenme ihtimalidir. Gelişen teknoloji ile doğru orantılı ilerleyecek olan insan beklentileri ve ihtiyaçları bu sistemin işleyişinin ana odak noktası olacaktır. Uçağın içerisinde bulundurulacak tüm hizmetler, artık bir ayrıcalıktan ziyade zorunluluk konumuna gelecektir.

  4. Uçan Otomobiller

Otomobiller her ne kadar günümüzde hava trafiğini ilgilendirmese de önümüzdeki yıllar içerisinde bu durum değişebilir. Karadaki trafik yoğunluğunun aşırı artış gösterdiği günümüzde insanlar karayı ikame edecek ve otomobillerin imkanlarını sağlayacak yeni yollar aramaktadırlar. Bu doğrultuda Çin, Japonya gibi birçok ülkede deneme süreçleri yapılan uçan otomobiller, önümüzdeki yıllarda hava trafiğinin yoğunluğunu ciddi derecede etkileyecek fonksiyonlara sahip hale gelebilirler.

  5. Uzay Uçuşları 

Uzay seyahatlerinin sıklaşmaya başladığı günümüzde bu seyahatlerin maliyet oranları da bir hayli yüksek seviyelerde yer almaktadır. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde uçaklar kadar sık kullanılmaya başlayabilecek olan uzay araçları hem lojistik hem de eğlence seyahati alanında ön plana çıkabilir. Ayrıca teknolojinin ne kadar hızlı gelişeceğine bağlı olarak uçakların da uzay seyahatine elverişli konuma gelip gelmeyeceği merak konusudur. Bazı uzmanlara göre uçak dış yapısının ileriki yıllarda ortaya çıkacak malzemeler ile sağlamlaştırılarak uzay yapısına dayanıklı hale getirilebileceği tartışmalar yaratan bir haber niteliğindedir.

2020li yılların havacılık seyahatlerinde en büyük pazar payına sahip ülkesi güncel olarak ABD’dir. Ancak Çin’in hızla artan nüfusuna bakıldığında 2040lı yıllarda havayolu pazar payının en büyük bölümünü Çin’in oluşturacağı yadsınamaz bir gerçektir. Havacılık yatırımlarına imza atan şirketlerin en büyük ilgi odağı olan Çin, kendisine yatırım yapmayan firmaların ilerleyen senelerde sıkıntılar yaşayacağının kanıtını oluşturmaktadır. Bütün bunların doğrultusunda havacılık sektörünün teknolojinin yeniliği ile eş zamanlı hareket ettiğini görebiliriz. Sürekli olarak kendini geliştiren havacılık sektörü önümüzdeki 20 yıl içerisinde teknolojinin de yardımı ile seyahatin ve lojistiğin önderliğini elinde bulunduracak gibi gözüküyor.

Kaynakça

Habertürk (https://www.haberturk.com/yazarlar/guntay-simsek-1019/2988922-gelecek-10-yilda-havacilikta-neler-olacak)

Euronews (https://tr.euronews.com/2022/09/02/nasa-artemis-1-gorevi-ile-50-yil-aradan-sonra-yeniden-aya-gidiyor)

Boomsupersonic (https://boomsupersonic.com/overture)

Robbreport (https://robbreport.com/motors/aviation/boom-overture-supersonic-jet-1234737630/)

Görseller: pexels.com, ntv.com, hürriyet.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *