Amazon’da Drone İle Teslimat Süreci Başladı

Reading Time: 2 Minute

by Ahmet Öztürk

Yaklaşık 10 yıldır drone ile kargo teslimatı alanında çalışmalar yapan Amazon, PrimeAir hizmetini devreye soktu. ABD Federal Havacılık İdaresi tarafından onay alan alışveriş firması, Lockeford Kaliforniya ve College Station Teksas bölgelerinde havadan teslimata başladı.

Takip bilgisi ve tahmini varış süresi gibi bilgileri müşterilere iletecek olan PrimeAir’ın taşıma kapasitesi 2,2 kg olarak bildirildi. Bu konu ile ilgili açıklama yapan Amazon, siparişlerin %85lik kısmının bu taşıma kapasitesinin altında olduğunu belirtti.

Bacalar, elektrik hatları ve hayvanlar gibi engellere yönelik özel sistemler ile donatılan PrimeAir droneları, müşterilerin arka bahçelerine indirilerek teslimat gerçekleştiriliyor. Altı pervaneli altıgen şekilde MK27-2 otonom teslimat dronu kullanan Amazon, taşıma süreçlerinin çalışanlar tarafından izlenme garantisini de sunuyor.

120 metre irtifaya sahip olup saatte 50 km yol kat eden dronelar, herhangi bir sorunun yaşanmaması için teslimatı geniş bir alan içerisinde gerçekleştiriyor.

Amazon Air sözcüsü Natalie Banke süreç ile ilgili şu sözleri dile getirdi: “Amacımız insansız hava araçlarımızı güvenli bir şekilde gökyüzüne ulaştırmaktır. Teslimatları zamanla daha fazla müşteriye ulaştırarak kademeli olarak genişleteceğiz’’.

Amazon dışında bu tip çalışmaları sürdüren diğer firmalar da bulunuyor. Alphabet şirketine ait olan ve bünyesine 6 eyalet daha eklediğini ifade eden Wing, yıl içerisinde 4 milyon haneye ulaşmayı bekliyor. Wing şimdiye kadar 200 bin teslimat gerçekleştirdiğini belirtti.

Kaynakça

BBC. (2022, Haziran 14). bbc.com: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-61797000 adresinden alındı

Girgin, İ. (2022, Aralık 29). Donanım Haber. donanimhaber.com: https://www.donanimhaber.com/amazon-da-drone-ile-teslimat-donemi-basladi–158731 adresinden alındı

Muradoğlu, C. (2022, Aralık 27). Webrazzi. webrazzi.com: https://webrazzi.com/2022/12/27/amazon-abd-nin-bazi-eyaletlerinde-drone-ile-teslimat-denemelerine-basladi/ adresinden alındı

Nakıboğlu, G. (2020). Drone Taşımacılığı ve Son-Adım Teslimatta Kullanımı. Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, 285-298.

Görseller: bbc.com, thehustle.co, webtekno.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *