by Nisa Nur Doğan
Bagajlarımız Nasıl Taşınıyor?
Check-in kontuarlarında gerçekleştirilen Check-in işlemleri sonrasında, teslim ettiğiniz bagajların yolculuğunu hiç merak ettiniz mi? Check-in işlemi sonrasında teslim ettiğiniz bagajınız ilk olarak etiketlenerek tanımlaması yapılır. Bu etiketler sayesinde verdiğiniz bagajın size ait olduğu kayıt altına alınır ve bagajınızın seyahati başlar. Etiketlendikten sonra ilk olarak taşıma bandına alınan bagajınız X-ray cihazından geçirilerek güvenlik kontrolüne tabii olur. Güvenlik kontrolünü geçen tüm bagajlar, barkodları tekrardan okunarak doğru uçağa ulaştırılacak şekilde yolculuğuna devam eder. Ayrıca bagajınızın uçağa yüklenmesi için uçuş kartını mutlaka ilgili görevliye göstermeniz gerekir. Uçağa binmeyen yolcuların bagajları hiçbir şartta uçağa yüklenmemektedir.
Uçağa yüklenen bagajınızla birlikte yolculuğunuzu güvenli bir şekilde tamamladıktan sonra, sizden önce uçağa binen bagajınız yine aynı şekilde sizden önce görevliler yardımıyla uçaktan alınır ve bagaj taşıma sistemine dahil edilir. Bu sistemde tekrardan etiketleri okunan bagajlar, havalimanında beklediğiniz bagaj alım noktalarından sizlere ulaştırılarak yolculuğunu tamamlar.
İstanbul Havalimanı’nda Bagaj Taşıma Sistemi
Peki dünyanın en yoğun 5. havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nda bagaj taşıma sistemi nasıl işliyor? İsterseniz birlikte bakalım. İstanbul Havalimanı uç uca eklendiğinde Taksim’den Tuzla’ya varabilecek 42 kilometre uzunluğundaki devasa bagaj taşıma sistemine sahip. 42 kilometre uzunluğunda saatte 10.800 bagaj işleme kapasitesi bulunan bu bagaj sistemi, 13 Check-in kontuarından toplanan bagajların vakit kaybı yaşanmadan yolculara teslim edilebilmesini sağlıyor.
İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, havalimanlarında kritik rolü bulunan bagaj sistemi ile ilgili şu açıklamada bulundu:
“Tüm fazları tamamlandığında, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ve 350’den fazla destinasyona uçuş hizmeti verebilecek olan İstanbul Yeni Havalimanı projesi için bagaj sistemi ayrı bir öneme sahip. Bagaj sistemi, yolcu deneyimini kesintisiz kılarak yolcuların havalimanında bavul bekleme sürelerini minimuma indirecek. Sistem, 42 kilometrelik uzunluğu ile Taksim’den Tuzla’ya kadar olan bir mesafeye denk geliyor. Bu sistemin kurulumu için 3 bin 300 ton çelik, 650 kilometre kablolama yapıldı. 170 adet özel mikro işlemci bazlı akıllı cihazlarla bagaj ayrıştırmaları ve stoklamaları gerçekleştirilecek. Saatte 30.000 adet bagajı işleyebileceğiz. Öte yandan terminal binamızda yolcularımızın bagajlarını teslim edeceği ve ‘check in’lerini yapabilecekleri 13 check-in adası ve 468 nokta bulunuyor.”
Bagaj Oteli
Havalimanına erkenden gelenlerdenseniz sizin için işleyen süreç çok daha ilgi çekici bir hal alıyor. Erkenden verdiğiniz bagajlarınız, İstanbul Havalimanı’nda devreye alınan Erken Bavul Sistemi sayesinde yolculuğuna başlayarak yolcuklarını bagaj otellerinde tamamlıyorlar. 10 bin 800 adet bagaj depolama kapasitesine sahip bu oteller sayesinde erkenden gelseniz dahi bagajınızı bagaj otellerinde konaklamak üzere erkenden teslim edebileceksiniz. Aynı zamanda yaşanabilecek bir rötar durumunda bagajlarınız hatlarda yoğunluk yapmak yerine bu bagaj otellerinde konaklamaktadırlar. Sistemde 48 adet erken bagaj depolama robotu sayesinde raflara yerleştirilen ve raflardan alınıp sisteme dahil edilen bagajların kaybolma şansları da sıfıra iniyor.
İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu bagaj otelleri hakkında şu açıklamada bulundu:
“Sahip olduğumuz bagaj sistemi ile dünyadaki pek çok havalimanının önüne geçeceğiz. Örneğin; 10 bin 800 adet bagaj depolama kapasitemiz var bu ne demek havalimanına erken gelen yolcularımız bagajlarını istedikleri anda teslim edebilecekler. Ayrıca olası yaşanabilecek bir rötar durumunda da bagajları depolayacak alan sıkıntısı yaşamayacağız. Bagajlar 48 adet erken bagaj depolama robotu tarafından raflara yerleştirilecek. Ayrıca sistemde, 10 tanesi yurtiçi, 18’i yurtdışı olmak üzere toplam 28 adet, gelen yolcu bagaj alım karoseline sahibiz. Bu karosellerinden 8 tanesi büyük gövdeli (F ve E serisi uçak) uçakları ayrıştırabilecek kapasitede olacak. Öte yandan giden bagajların uçuşlara göre ayrıştırılması için 48 adet bagaj ayırma karoselimiz de bulunuyor.” diye konuştu.”
Yüksek Güvenlik Düşük Kayıp
13 Check-in kontuarından toplanan bagajlar, tüm süreç boyunca toplamda 24 tane tomografi cihazı sayesinde kontrol edilmektedirler. Şüpheli görülen bagajlar, insan kontrolü için şüpheli bagajların ilerlediği kırmızı banttan kontrol alanlarına gelmektedir. Gerekli kontrollerin ardından herhangi bir şüphe görülmeyen bagajlar, tekrardan sisteme dahil edilmektedirler. Tüm sistem 30.000 bagajı 1 saat içerisinde ayırma kapasitesine sahip. Her bir bagajın tanımlanıp kendi yolculuklarına başladığı bu bütünleşmiş yapıya sahip Bagaj Taşıma Sistemi sayesinde bagaj kayıp oranları yok denecek kadar az miktardadır.
Kaynakça
https://www.igairport.aero/tr/basin-bultenleri/istanbul-yeni-havalimani-bagaj-sistemi-taksimden-tuzlaya-kadar-uzaniyor
https://www.havayolu101.com/2016/10/08/istanbul-yeni-havalimani-bagaj-tasima-sistemi/
herkesicinhavacilik.com/2021/08/06/bagaj-tasima-sistemi-nedir/
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/istanbul-havalimanina-42-kilometrelik-bagaj-sistemi/1299823
Görseller: pexels.com, boardinginfo.com, aa.com.tr
Leave a Reply